top of page

Potpišite peticiju da svi oboljeli od dijabetesa na insulinu u Crnoj Gori dobiju pravo na senzore


Prvih dana novembra pokrenuta je peticija kojom se traži pravo da sve osobe sa dijabetesom koje su na inzulinu ili insulinskoj pumpi mogu dobiti senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi.


“U ime svih adultnih pacijenata oboljelih od dijabetesa mellitusa Tip 1, koji su na intenzivnoj insulinskoj terapiji, kako multiinjektivnoj tako i korisnicima insulinske pumpe, tražimo pravo na pristup savremenoj tehnologiji za kontinuirano praćenje nivoa glikemije u krvi to jeste senzora, bez obzira na starosnu dob pacijenta”, kazala je predsjednica udruženja adultnih pacijenata oboljelih od dijabetesa mellitusa Tip 1 “Dijabetes Ekipa-DOB ” Lejla Martinović.


Ističe da je u 2023. godini u 21. vijeku nedopustivo da adultni pacijenti u Crnoj Gori, a to su svi preko navršene 18. godine života i posle 26. godine života u slučaju pacijenata koji studiraju, nemaju pravo na pristup senzorima.


“Svaka teška hipoglikemija pacijenta sa DT1 dovede prvo u prostorije Hitne pomoći, a onda i na odjeljenje zdravstvene ustanove, i to crnogorski zdravstveni sistem košta od 1.500 do 1.700 eura. Uzimajući u obzir oštećenja koja naš organizam trpi u tim situacijama i komplikacijama koje nam donosi, nezamislivo je da pacijenti u Crnoj Gori nemaju mogućnost i pravo da olakšaju svoj svakodnevni život i ulože u prevenciju što bezbolnije budućnosti. Iako je situacija sa dostupom novih tehnologija za praćenje šećerne bolesti na teritoriji Crne Gore još uvijek jako loša i u početnoj fazi, bićemo Vam zahvalni ako nam dopustite da koristimo to što imamo i do čega se može doći na našem tržištu. Nema nikakvog smisla uvoziti tako skupa i korisna medicinska pomagala, a ne dati pravo pacijentu da ih koristi”, ističe Martinović.


Iz Fonda za zdravstveno osiguranje najavili su ranije da će aparati i senzori za dijabetes mladima biti besplatni.


“Starosna granica za refundaciju za senzore podignuta je na 26 godina. Dakle za sve mlade ljude koji studiraju, odnosno koji do tog momenta nijesu zaposleni”, naglasio je ranije direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.


Peticiju možete potpisati OVDJE.

0 comments
bottom of page