top of page

FreeStyle Libre - senzor za 24-časovno kontinuirano mjerenje glukoze


U moru aparata koje nam danas nude razni proizvođači predstavljen je Abbot FreeStyle Libre. Donosimo više o tome.

Nabavkom Libre aparata dobijate start paket koji se sastoji iz čitača i 2 senzora.

U kutiji sa čitačem dobijate: čitač, adapter, usb kabal i uputstvo.

U kutiji sa senzorom dobijate: senzor, aplikator, alkoholnu maramicu.

SENZOR

je tezak 5 gr (okvirno veličine metalnog novčića), očitava vrijednosti šećera od 2,2 do 27,8 mmoL/L, traje 14 dana. Senzor je vodootporan, možete se tuširati, kupati i plivati sa njim, u vodi može biti do 30 minuta.

ČITAČ

je težak 65gr, veličine 95x60x16mm, koristi litijumsku punjivu bateriju, baterija traje 7 dana (normalne upotrebe), lako se puni potrebno mu je 3 sata da bi bila puna baterija, nije vodootporan (može takođe da se koristi kao aparat za merenje šećera i ketona u krvi uz odgovarajuće tračice).Čitač se koristi za očitavanje rezultata i čuva 90 dana vrijednosti šećera i sve bilješke koje uneste vezano za hranu, insulin i aktivnosti. Ove informacije vam mogu pomoći da bolje razumijete kako ove radnje utiču na vaš šećer Jednostavan je za upotrebu. Strelice trenda se pojavljuju na displeju pored vrijednosti šećera koje pokazuju u datom trenutku u kom pravcu će se kretati šećer:

šećer rapidno raste (više od 0,1 mmol/L u minuti) šećer raste (između 0,06 i 0,1 mmol/L u minuti) šećer se mijenja sporo (manje od 0,06 mmol/L u minuti) šećer pada (između 0,06 i 0,1 mmol/L u minuti) šećer brzo pada (više od 0,1 mmol/L u minuti)

Možete da skinete softver sa www.FreeeStyleLibre.com i da na vašem kompjuteru čuvate sve vaše rezultate.

POSTAVLJANJE SENZORA

Senzor se može postaviti samo na ruku u predjelu nadlaktice (treba povesti računa da se na mjestu apliciranja ne nalazi mladež, ožiljak ili bilo kakvo oštećenje kože). Prije apliciranja obrisati predio nadlaktice alkoholnom maramicom (koju dobijete uz senor). Senzor se postavlja na gornji zadnji dio ruke i nosi se 14 dana. Nije bolno i izuzetno je lako da se postavi.

Otvoriti senzor (skinuti foliju) otvoriti aplikator (odvrnuti poklopac). Aplikator ubaciti u kutijicu sa senzorom (treba poravnati oznaku na senzoru i aplikatoru), pritisnuti da se spoje (treba da se čuje „klik“). Kada podignete aplikator vidjećete da je senzor u aplikatoru i da se vidi iglica( senzor je tada spreman za postavljanje).

Prislonite apliaktor na željeno mjesto na nadlaktici, pritisnuti poklopac aplikatora malo jače (postavljanje senzora nije bolno). Ukloniti aplikator od senzora i rukom provjeriti da li je dobro zalijepljen.

Nakon postavljanja prislonite čitač senzoru (najdalje može biti udaljen 4 cm) da bi ga registrovao. Na displeju čitača će vam se poajviti 60 min, što znači da će nakon sat vremena senzor početi da očitava vaše vrijednosti.

0 comments
bottom of page